Tips & Weetjes

Uit eten in Italië

Wat Italiaanse gebruiken en tips voor als je uit eten gaat.

In ons chalet ligt een informatiemap met daarin een aantal restaurants, het adres en openingstijden.

Om te beginnen vindt men het prettig dat je even wacht tot een gastheer of gastvrouw je naar je tafel brengt. Zij weten precies welke tafel vrij is, waar een reservering op wacht of welke nog afgeruimd moeten worden.

Bij vrijwel elk restaurant wordt een mandje brood op je tafel gezet, soms zelfs al voordat je iets hebt besteld. Dit is voor bij het eten en om in de saus te dippen, het is geen voorgerecht! Bij sommige restaurants worden hiervoor kosten in rekening gebracht, deze vind je terug op de bon.
Pasta of risotto ziet men niet zoals bij ons als een hoofdgerecht, deze bestel je dan ook vóór je overgaat op een vlees of visgerecht.

Lunch is vaak na 13.30 en ook het diner is later dan wij in Nederland gewend zijn. Italianen dineren meestal pas rond 21.00. Wandel je voor deze tijden een restaurant binnen heb je kans dat het personeel nog niet klaar is voor ontvangst of eet je alleen met andere toeristen en dan mis je de echte Italiaanse sfeer.

Je kunt met een gerust hart de huiswijn van de kaart te bestellen. Dit zijn vaak erg lekkere wijnen, in halve- en hele liters te bestellen.

In Nederland is het gebruikelijk dat een serveerster of ober met enige regelmaat aan tafel komt vragen of alles smaakt en of er nog iets ingeschonken kan worden. In Italië gebeurt dit echter niet. Voor hen geldt, neem alle tijd en ruimte om optimaal van je eten en gezelschap te genieten. Zij zien het als storend, wanneer ze ongevraagd aan je tafel komen. Wil je iets vragen of bij bestellen wenk dan even naar een ober en hij zal je graag ten dienste zijn.

Iets wat op een lichte afkeuring kan rekenen is het eten van pizza American Style, in grote punten én met de hand dus. Eet pizza zoals de Italianen eten, snijd er steeds een klein stukje vanaf. Zo geniet je meer van je maaltijd en al haar mooie ingrediënten.

Cappuccino hoort eigenlijk niet na 11.00 ’s ochtends besteld te worden, het is geen toetje en hoort dan ook niet na de maaltijd. De Italianen drinken een cafe, dat is zoals wij hem kennen de espresso.

In sommige restaurants zetten ze na je toetje nog een digestivo aangeboden. Dit kan een limoncello, grappa of andere likeur zijn. Het is bedoelt als afsluiter en om de maaltijd makkelijker te kunnen verteren.

Wil je de rekening, vraag dan het volgende: Il conto, per favore, wat betekend dat je graag de rekening zou krijgen. Bij veel restaurants kun je gebruik maken van een pinpas of creditcard maar houdt er rekening mee dat dit lang niet overal kan. Het wordt dus aangeraden om ook contant op zak te hebben.

Natuurlijk staat het vrij te tippen naar gelieve, wel is het zo dat in veel eetgelegenheden de tip voor de ober of serveerster al is meegerekend op de bon, meestal hanteren ze hier een vast bedrag voor per persoon of ligt het tip-bedrag tussen de 10% en 15%. Het personeel krijgt doorgaans een ‘goed’ vast salaris en is dus niet afhankelijk van de tips van de gasten.

                                

Fam v OverdijkUit eten in Italië