Tips & Weetjes

Met de auto naar Porlezza

Tol en paspoort controle

Een gedeelte van de route gaat door Zwitserland. Het is in Zwitserland verplicht een Autobahnvignet op de voorruit van de auto te hebben. Deze koop je bij de ANWB of bij de grens. Bij auto uitstapjes vanuit Porlezza is het raadzaam om uw paspoort altijd mee te nemen. Dit omdat Porlezza zo dicht bij de grens ligt en er bij de grens grondig gecontroleerd wordt door de Zwitserse grenswachten. Verder raden we u aan voor vertrek te informeren naar de regels van de landen waar u doorheen rijdt, deze kunnen misschien aangepast zijn.

Gotthardpass

Als u naar ons chalet in Porlezza rijdt kunt u door de Gotthardtunnel gaan. U kunt ook over de Gotthardpass rijden dit is bij drukte voor de tunnel een manier om de file te vermijden, maar ook een mooie belevenis en kunt u onderweg genieten van de mooie uitzichten. Als u over de pas gaat neem dan afslag Estfeld. (Dat is al zo’n 40km voor de Gotthardtunnel) Vervolgens houdt u Amsteg aan en dan Wasen, daarna staat de Gotthardpass aangegeven en volgt u gewoon de borden.

Op de webcam van deze link kun u zien of er file voor de Gotthard tunnel staat. Handig is ook het Twitteraccount van de ANWB waarop bijvoorbeeld wordt aangeven of er file voor de Gotthard tunnel staat. 1 kilometer file = 10 minuten wachttijd. Wordt de wachttijd meer dan een uur dan is omrijden via de pas het overwegen meer dan waard, want de pas rijd meestal goed door en duurt maar drie kwartier tot een uur. Er komt een extra tunnel maar dat duurt nog wel even.

Maximum snelheid

Waar in Nederland tegenwoordig zo’n beetje om de honderd meter een andere maximum snelheid geldt en dit ook tot in den treuren wordt aangegeven, zijn de regels in Italië duidelijker. Misschien dat we daarom ook zelden een bord met de snelheid tegenkomen!

Personenauto’s, campers < 3500 kg en motoren > 150 cm³:

  • Binnen bebouwde kom: 50
  • Buiten bebouwde kom: 90
  • Autoweg: 110 (meestal zijn dit de tweebaanswegen waar geen tol betaald hoeft te worden)
  • Autosnelweg: 130 (op sommige driebaanswegen in Noord Italië bij goed zicht 150, dit wordt aangegeven)

Voor alle snelheden geldt: tenzij anders aangegeven. Op veel tweebaans provinciale wegen mag je maar 90.

Tanken

De prijsverschillen aan de Italiaanse pomp zijn vaak groot, tot wel 25 cent. Goed opletten dus waar je tankt. Zelf tanken bij onbemande stations is net als in Nederland goedkoper. Ze accepteren de meeste passen. Veel pompen hebben iemand die het tanken voor je uit handen neemt. Wil je een volle tank, roep dan ‘Pieno!’ Soms kan je ook kiezen. Let ook op dat er geen boefje aan de pomp staat die voor jou de dure diesel in de tank stopt als je eigenlijk de goedkope variant had gewild. Nog even volgooien in Zwitserland maar met name in Duitsland kan veel geld schelen.

De groene of zwarte kleur van de pomp is hetzelfde als in Nederland maar voor de zekerheid ook de benamingen van de verschillende soorten benzine als volgt:

  • Euro 95 heet senza piombo.
  • Superplus 98 heet super senza piombo plus
  • Diesel heet diesel (gasolio)  of carburante diesel. (let op de verschillende soorten als de pompbediende je helpt)
  • LPG is Gasauto of GPL.

LPG
LPG is in Italië goed verkrijgbaar, in het zuiden iets minder. De LPG prijs ligt lager dan in Nederland en veel andere landen. GPL heet het in Italië. U heeft wel de speciale verloopnippel nodig.

Fam v OverdijkMet de auto naar Porlezza